Lite fart på vannet?

Gå til hovedinnhold

Lite fart på vannet?

Slik får du mer trykk i krana hjemme

SVAKT: Mange opplever dårlig trykk i kranene hjemme, men det kan være mulig å gjøre noe med problemet. Foto: Colourbox.

Vanntrykket i kommunale nett ligger som regel mellom seks og 11 bar.

Men trykket inne i boligen din skal imidlertid ikke være mer enn fire-fem bar. En reduksjonsventil på hovedkrana sørger for det.

– Hvis du finner reduksjonsventilen, kan du se om nåla står på anbefalte fire bar. Trykket synker når du skrur opp en vannkran, men hvis det er mindre enn 2,5 bar, er faren stor for at filteret i ventilen kan ha grodd delvis igjen, sier Bjørn Stensli, daglig leder i Varme & Bad-bedriften Funksjonell VVS AS i Oslo.

Gjengroingen skjer på grunn av smuss og skitt som følger med vannet.

Kan gjøre mye selv

Det er forskjell på hva du kan sjekke selv og hva du bør overlate til rørleggeren.

– Reduksjonsventilen befinner seg ofte i vaskerommet eller i et teknisk rom. Den er som regel plassert rett etter stoppekrana på hovedledningen, og før første tappested. Hvis du finner den, er det enkelt å lese av trykket. Men rens av filteret må overlates til rørleggere, sier Stensli.

Det kan være greit å vite hvor denne befinner seg hjemme. Foto: Funksjonell VVS AS

Ikke alle boliger er utstyrt med reduksjonsventil. Blokkleiligheter har det vanligvis ikke.

Tilstopping av filtre i tappekraner og dusjhoder kan også påvirke vanntrykket.

Særlig i blokker og sameier stenges vannet og rør kappes hver gang noen pusser opp. Når vannet skrus på igjen, kan det løsne rusk og rask som så setter seg i filteret.

– Du kan fint skru ut silen i vannkraner og dusjhodet selv, og rense det. Tilkaller du rørlegger, kan en så enkel operasjon fort koste 1500 kroner. Hyggelig for oss, men helt unødvendig for deg.

Inntaksfiltrene i dusjarmaturen kan også tette seg over tid og sørge for uønsket lavtrykk. På nettet finner man tips om at rensejobben kan gjøres av amatører hvis man er litt nevenyttig. Det er Varme & Bad helt uenig i.

– Koblinger som innbefatter vann under trykk, bør håndteres av rørlegger. Man klarer gjerne å skru av hovedkrana selv, sannsynligvis å demontere armaturen også. Men når vannet kommer på igjen, er det helt avgjørende at delene er satt helt riktig sammen igjen, sier Stensli.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Mange klager på dårlig trykk

Dersom hele nabolaget har dårlig trykk, kan det være på tide å kontakte kommunen.

– Vi får omtrent 200 kundehenvendelser i året om trykkforhold, de aller fleste gjelder klager på lavt trykk, sier Magnar Sekse, fagdirektør i Bergen kommunes vann- og avløpsetat.

Oslo kommune melder om omtrent samme antall henvendelser.

Lekkasjer kan påvirke trykket, men vanntrykket i kommunale rør varier ellers veldig lite, ifølge vann- og avløpsetatene i de to byene.

– Har du lavt trykk, ligger feilen som oftest i det private ledningsnettet i eller utenfor boligen. Begroing i ledningen er en vanlig årsak, med reduksjon av den innvendige diameteren i rørene. I noen tilfeller skyldes for lavt trykk også manglende vedlikehold av private trykkøkningsanlegg, sier Sekse.

Vanntrykket i boligen skal ikke være høyere enn fire-fem bar for å unngå at det går ut over rør og apparater inni boligen. Noen apparater skal ikke ha mer trykk enn 1,5-2,5 bar.

– Kjøleskap med isbitproduksjon, kaffemaskiner og oppvaskmaskiner har integrert trykkventil, i hvert fall hvis det er produkter av bra kvalitet. Men hvis produktet er billig og enkelt, må du få en rørlegger til å sette på egen trykkventil. Ellers blir det lekkasje, avslutter Stensli i Varme & Bad.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer

Hvor mange kan du leie ut til?

Les mer

Gull på loftet

Les mer