For å feier at Norges nest største by ikke lenger har eiendomsskatt inviterte Huseiernes Landsforbund (HL) sine medlemmer i byen til en markering på Radisson Blu Hotell Norge, torsdag 26. januar i år.

Festmarkeringen ble åpnet av distriktsleder i Hordaland Monica Bryner. Hun ønsket de omkring 300 fremmøtte hjertelig velkommen, og bød gjestene på musserende vin og kaker.

Monica Bryner åpnet festmarkeringen


En tvers gjennom urettferdig beskatning

Taler for dagen var administrerende direktør i HL Peter Batta. Han gratulerte Bergen med at de nå hadde avskaffet en skatt, som i motsetning til all annen beskatning, ikke tar hensyn til formue og betalingsevne.

For å illustrere dette brukte direktøren et nyetablert par som eksempel. – Dersom man låner så mye man kan, vil det si at 85 prosent av boligen er belånt. Det vil jo i realiteten si at det er banken som eier det aller meste av boligen. Imidlertid er det det nyetablerte paret som må betale full eiendomsskatt av boligens verdi, sa en engasjert Batta. På samme måte tar man ikke hensyn til at eieren har blitt pensjonist, og dermed har mindre i inntekt. – Full eiendomsskatt skal betales av verdien på en bolig man har brukt hele livet på å nedbetale, forklarte han videre.

En beskatning med store svakheter

Peter Batta påpekte videre en rekke mangler i måten beskatningen blir organisert på. – Det strider for det første mot prinsippet om at ingen vare eller tjeneste kan beskattes to ganger, konkluderte han. – Man må betale formueskatt av boligens verdi, og man har betalt skatt og avgift på alle varer og tjenester for å bygge og vedlikeholde boligen.

- Og som om ikke det var nok, har vi en rekke eksempler på at verditaksten man beregner skatten ut fra blir satt tilfeldig, og ofte ikke blir utført av godkjente fagfolk innen taksering, sa Batta.

Diskusjon i media

Det har den siste tiden vært diskusjoner i media, som knytter forfall i enkelte Bergensskoler til avvikling om eiendomsskatt. Batta ønsket ikke å gå for mye inn i den lokale diskusjonen, men påpekte at manglende vedlikehold i skolen ikke bare er et Bergensproblem, og at dette er like utbredt i kommuner med eiendomsskatt. – For oss i HL er det viktig å påpeke at det å eie sin egen bolig er et velferdsgode, og at man ikke skal beskatte vanlige menneskers hjem, avsluttet administrerende direktør Peter Batta.

Ga Bergen et kunstverk

HL har som tradisjon å gi et kunstverk til alle kommuner som avvikler eiendomsskatten. Denne tradisjonen ble også holdt i hevd i Bergen.

Valget falt på Bergenskunstneren Rolf Monsen, som hadde laget kunstverket ”Byen”.

Prisen ble delt ut av styreleder i HL – Hildur Høiland, og det var finansbyråd Liv Røssland (Frp), som mottok kunstverket på vegne av Bergen kommune og byrådet. Hun takket varmt for prisen, og lovte at de skulle finne en god plassering for maleriet.

Liv Røssland og Hildur Høiland

- Vi gikk til valg på dette, og det løftet innfrir vi, uten at vi bruker en krone mindre på alt det viktige kommunen skal gjøre, sa finansbyråden. - Da de rødgrønne styrte, var eiendomsskatten på topp, men Ap innførte likevel vedlikeholdsstopp i skolen. Gjennom omstillinger og mindre byråkrati har vi mer penger til disposisjon, og vi bruker mer penger på skole enn det Ap gjorde, avsluttet Røssland, som et svar på debatten som har kommet i kjølvannet av at eiendomsskatten er fjernet i Bergen.

Til stede på festmarkeringen var også ordfører i Bergen Trude Drevland (H). Hun fikk blomster og rosende ord fra Peter Batta.

Trude Drevland og Peter Batta

Jan Eggum i storform

Til slutt på markeringen fikk de fremmøtte nyte en konsert med den folkekjære  artisten og bergenseren Jan Eggum. Han fremførte nye og gamle slagere med stor innlevelse, og hadde grepet om publikum fra første strofe.

Selv om mange av sangene til Eggum omhandler alvorlige temaer, var det slett ikke en alvorstynget artist man fikk se mellom sangene. Salen brast mang en gang ut høylytte latterbrøl av Jan Eggums vitser og ikke minst selvironi.

Festfyrverkeri

Etter at arrangementet innendørs var avsluttet, ventet selve rosinen i pølsa. Ved Lille Lungegårdsvannet ble det skutt opp et formidabelt fyrverkeri, som en siste markering av at Huseiernes Landsforbund feiret at Bergen er en by uten eiendomsskatt.

Tekst og foto: Christian Mjelde