Det er en kunst å være en god nabo, og nedenfor følger noen gode råd til deg som ønsker å gå foran med et godt eksempel. Her er også nyttige tips for fellesskapet i hyttegrenda:
  1. Støy er alltid plagsomt. Skal du jobbe med motorsag, gressklipper eller høytrykksspyler så ikke hold på for lenge ad gangen, og ikke for tidlig på morgenen eller etter at naboene har benket seg til middagsbordet ute. Og husk: Din radio = din musikk.  Ikke spill for alle andre!
  2. Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ikke ”ta sagen i egne hender” og skjær dem ned hvis du synes de skygger for sol eller sperrer for utsikt. Ta en prat med naboen først, og får du ikke tillatelse til å felle trærne, så følg lovlige fremgangsmåter.
  3. Vis respekt når du benytter fellesanlegg. Søppelet skal legges oppi søppelkassen, ikke utenfor, og båten skal fortøyes så den ikke hugger på naboens båt.
  4. Ikke alle setter like stor pris på nakenhet. Skal du bade på felles badeplass, behold badebuksen på.
  5. Hunder som er ute på morgentur for seg selv, og som gjør fra seg i naboens hage, skaper dårlig stemning. Hold hunden under kontroll også på hytta. Husk båndtvangen!
  6. Dersom det er felles veier, fellesareal, sommerrenovasjon eller felles opplagsplass for båter, er det ofte fordelaktig å ha etablert en egen velforening for hytteeierne.
  7. Saker som felles veier, vann og avløp, renovasjon, eller eiendomsskatt, som berører hytteeierne samlet i forhold til kommunen, bør tas opp i fellesskap gjennom velforeningen. Også forhold som innløsning av festetomter kan behandles i velforeningen.
  8. Selv på privat strandeiendom bør man være hyggelig med forbipasserende sommergjester. Ta hensyn til allemannsretten.
  9. Hvis man er sommergjest og ferdes på annen manns eiendom, er det viktig å vise varsomhet og ta hensyn til den private eiendomsretten. Slå ikke opp telt der det er til sjenanse eller irritasjon.
  10. Det er alltid en fordel å ha et godt forhold til viktige naboer, og til grunneier der det er festetomter. Ta personlig kontakt med dem først, hvis du har et problem eller spørs­mål. Inviter dem gjerne på grillparty som hytteeierne arrangerer, så dere blir kjent.

 

God sommer!