Har du rørlegger, elektriker eller andre håndverkere i huset, pusser opp bad eller kjøkken, er det smart å kreve at håndverkeren legger dokumentasjon på boligmappa.no

– Å bruke boligmappa.no er enkelt, gratis og smart, sier utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.

Krev dokumentasjon
Boligmappa.no er en hjemmeside for fast eiendom der eierne kan hente offentlige data fra matrikkelen om sin bolig eller annen fast eiendom.

Boligmappa er opprettet av flere håndverkerorganisasjoner slik at håndverkere enkelt kan legge dokumentasjon på utført arbeid inn direkte og samsvarserklæringer inn på den enkelte bolig i Boligmappa.

Eieren av en bolig bruker boligmappa.no gratis og logger seg inn med bankID. Andre har ikke tilgang. Eier kan fritt legge inn egne data om sin bolig i Boligmappa. Disse opplysningene kan eieren slette hvis ønskelig, mens håndverkerinnlagt informasjon følger boligen videre. En søkemotor for håndverkere i nærområdet er laget der brukere av boligmappa kan foreta en kompetanse- og kvalitetssjekk av håndverksbedrifter.

Bedre rettigheter

Når man skal selge boligen eller trenger å se hva som er gjort på den tidligere, er dataene enkle å finne igjen på boligmappa.no. De nye boligsalgsrapportene vil også gi bedre karakterer når det kan bevises at arbeid er utført hvitt av kvalifiserte håndverkere. Kravene er høyere enn før til dokumentasjon av all oppussing og vedlikehold som er gjort på boligen din.

Bruker du Boligmappa, beviser du samtidig at arbeid ikke er uført svart. Svart arbeid blir ikke registrert på Boligmappa.

– Det er viktig for en huseier å huske at klageadgang, garantier eller adgang til reklamasjon forsvinner som dugg for solen når en jobb er utført svart.  Alt for ofte ser vi at huseiere ikke finner igjen papirer og dokumentasjon på arbeid som er utført i hjemmet, sier utredningssjef i Huseiernes Landsforbund Dag Refling.