Det kommer fram i undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight gjort blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund. De har fått spørsmål om hvilke faktorer blant balkong, heis, peis, stukkatur, takhøyde, utsikt, parkeringsplass/garasje, økonomi i sameiet og lagringsplass/bod, som har størst betydning for kjøpsinteressen og har da landet på balkong som den mest avgjørende.

- Kjøpere av leiligheter vil ha muligheten til å trekke inn uteluft og sette seg på balkongen en varm sommerkveld, så jeg forstår at det verdsettes høyt, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Finn Tveter.

Muligheten for en parkeringsplass eller garasje knyttet til leiligheten følger som en god nummer to blant de attraktive faktorene, mens utsikt og heis følger på de neste plassene.

- Med økende trafikk inn mot urbane strøk i årene som kommer vil nok betydningen av at boligen disponerer en parkeringsmulighet bare øke. Det å slippe og kjøre rundt for å finne en parkeringsplass i nærheten av boligen er en stor tilleggsverdi som for mange vil være veldig verdifull. Verdien av dette godet vil nok bare øke i tiden fremover sier Finn Tveter.

Svaret fra de over 800 eiendomsmeglerne over hele landet som har vært med i undersøkelsen og til daglig kjenner pulsen på boligmarkedet, viser mange likheter, men også noen regionale forskjeller når det gjelder hva boligkjøperen verdsetter mest.

I Bergen er det utsikt som blir rangert viktigst for kjøpsinteressen, mens det i Tromsø og Stavanger blir ansett som mest verdifullt at leiligheten har en parkeringsmulighet.

Våre naboer i Sverige vurderer også balkong som den viktigste faktoren for kjøpsinteressen for leiligheter, men de setter både heis, utsikt og sameiets økonomi foran det å disponere en parkeringsplass.

Meglerinnsikt er en undersøkelse blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund, og er en del av det felles nordiske samarbeidet Nordic Housing Insight. Undersøkelsen gir nyttig og viktig informasjon til alle aktører i boligmarkedet og er den eneste undersøkelsen av denne typen som gjøres på tvers av landegrensene.