Sjekk hustaket nå

Gå til hovedinnhold

Sjekk hustaket nå

Det regner i snitt 470 000 liter vann i året på et tak. Da er det greit å vite at alt er i orden der oppe.

TAK: Det er lurt å sjekke taket for eventuelle skader før høstværet og vinteren slår skikkelig inn. Foto: Newswire

I en undersøkelse Yougov har gjennomført for Icopal opplyser hele 9 av 10 nordmenn at de vet at det er viktig å sjekke taket ved kjøp av ny bolig. Likevel har over halvparten av de spurte ikke sjekket hustaket sitt de to siste årene. Mange har aldri sjekket taket i det hele tatt. Dermed er det mange huseiere som er lykkelig uvitende om hvilke mulige problemer de har på taket sitt.

- Å skifte taket virker nok for mange som et veldig stort prosjekt. Men det mange ikke tenker på er at du da kan sove godt om natten vel vitende om at huset er beskyttet for regn, vind og potensielt større skader på huset eller hytten, sier Asbjørn Jønland, salgsdirektør hos Icopal

Mye å ta tak i

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det totalt er over 450 000 fritidsboliger og 1,5 million eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Norge. For alle Norges taktekkere betyr dette at kan bli mye jobb fremover. Når 19 prosent av disse aldri sjekker taket betyr det at det er 370 500 tak i Norge som aldri sjekkes.

- Vi ser dessverre at været blir mer og mer ekstremt, også i mer sentrale strøk. Det er ikke bare beisen eller malingen på hus og hytter som skal beskytte mot det, også taket skal holde ut ekstrem vind og mye nedbør, sier Jønland.

Forsikringsselskapene dekker som regel ikke skader på selve taket, kun følgeskader.

– Vi forutsetter at et tak skal være tett. Hvis manglende vedlikehold fører til lekkasjer, dekkes kun skadene nedover i huset, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Sjekk ofte

I følge fagfolk bør man sjekke hustaket to ganger i året - før høststormene og etter vinteren. Det er en god investering å forsikre seg om at taket er i god stand før høsten kommer med vind og ruskevær. Skader på taket kan fort koste deg dyrt.

– Løv, kvister og skitt kan tette takrenner og utvendige nedløp og føre til at vann trenger inn i boligen og gjøre skade. Takpapp som har løsnet eller ødelagte takstein bør også skiftes ut, sier prosjektleder Kent Rune Løkken i Recover Nordic.

Selskapet har spesialisert seg på opprydning etter branner og vannlekkasjer. Ukentlig har de oppdrag som gjelder tak med skader. Noen skader kan være enkle å fikse selv, som å skifte ødelagte takstein. Er det snakk om lekkasjer, bør fagfolk kontaktes.

– Ofte er det et trist syn som møter oss på oppdragene. Et tak kan ha lekket i lang tid før eieren oppdager det. Da kan det være for sent å redde taket, og hele taket må byttes, sier Løkken.

Han oppfordrer alle huseiere til å ta en tur opp på taket eller få noen profesjonelle til å gjøre det.

– Når høsten er der, og vinden hviner rundt hushjørnene, kan det ofte være for sent. Den beste tiden for en taksjekk er nå, sier han.

Dette bør du se etter

Når du er oppe på taket bør du sjekke takrenner, avløp, pipehatter, takstein og takpapp.

– Disse stedene er mest utsatt for lekkasjer, slitasje og skader. Det er også lurt å sjekke taket fra innsiden. Ser du mørke skjolder eller skygger i loftstaket, kan det være tegn på vannskader, sier Løkken.

Tak består som regel av to lag, et overtak som gjerne er takstein, og et undertak som er laget av plater med takpapp over.

Overtaket skal få vann, snø og is til å skli av taket, mens undertaket skal transportere bort vann og holde taket tett. Begge takene er like viktige. Selv om overtaket ser fint ut, kan det være skader på undertaket,

Har du ikke har mulighet til å sjekke taket ditt selv anbefales det at man tar kontakt med en snekker eller annen fagperson som kan hjelpe deg. De har utstyret og kunnskapen for å gjøre en grundig sjekk.

– Trenger du utskifting av taket er det også viktig å høre på fagfolk slik at investeringen har holdbarheten du forventer, avslutter Asbjørn Jønland i Icopal.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler