Her bryter tyven seg inn

Gå til hovedinnhold

Her bryter tyven seg inn

Forsikringsselskapet If kan nå fortelle deg hvor tyvene helst bryter seg inn.

Forsikringsselskapet If har analysert tusenvis av skademeldinger selskapet har fått etter innbrudd de siste fem årene. Analysen avslører at tyvenes foretrukne framgangsmåte for å komme seg inn i huset er å bryte opp et vindu. De vinningskriminelle foretrekker å bryte opp vinduet med makt framfor å knuse glasset, viser statistikken. Husets hoveddør kommer også høyt opp på metodelista.


- Alarm med bevegelsessensor er kanskje det viktigste sikkerhetstiltaket folk kan bruke for å senke risikoen for at tyven skal velge nettopp din bolig. Gjerne med tillegg av sensorer på flere vinduer enn hva som kanskje er vanlig i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Over halvparten av alle innbrudd i privatboliger skjer gjennom å bryte opp enten dør eller vindu.

Samtidig viser statistikken fra Finans Norge at det blir stadig færre skader etter boliginnbrudd, tyveri av og fra biler og andre gjenstander. Tallene baserer seg på innrapporterte tall fra de enkelte forsikringsselskapene. I første halvår av 2016 sank antall innbrudd i Norge med 8,8 prosent sammenliknet med 2015, og hele 14,5 prosent sammenliknet med 2014.


Raskt inn, raskt ut


Statistikken viser også at innbruddstyver mer enn tidliger nå også velger hus med innbruddsalarm. Samtidig har alarm en viktig preventiv virkning. Fra tidligere vet man også at innbrudd i hytter også er populært.


- I valget mellom fem hus, hvor fire har alarm og det femte ikke har det, er det ingen tvil om hvilken bolig tyven vil foretrekke å prøve seg på, sier han.


Faren for å bli oppdaget og kampen mot klokken er det som stresser tyven mest. En trend er at innbruddstyven er inne i boligen i svært kort tid. I løpet av to-tre minutter kan tyven raske med seg det som er lite, lett og kostbart. Smykker, kontanter, mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner står øverst på ønskelista.


Tyvene vet også veldig godt hvor de skal lete. Baderom, nattbord og garderobeskap er noe de gjennomsøker først.


De kriminelle tar toget

I følge tallene er det bare en myte at tyvene foretrekker hus som ligger avsidesliggende til. Å være tett på trafikknutepunkter anses som en fordel. Det er altså ikke nødvendigvis slik lenger at tyvene kommer i en hvit sliten varebil og rasker med seg det du har.


- Faktisk har det vært flere tilfeller de siste årene hvor boliger nær stasjoner og andre kollektivknutepunkter har vært utsatt for innbruddsraid. De nye tyvene tar toget og bussen. Der blander de seg enkelt med andre passasjerer og forsvinner i mengden. Tyvgodset bærer de ubemerket med seg i håndbagasjen, sier Sigmund Clementz i If.


En metode få tenker over, er at åpne og ulåste dører er utsatt. Syv prosent kommer seg inn i privathus på denne måten. Tallet for leiligheter er ni prosent.


- Vi vil oppfordre til å låse ytterdøren når man er hjemme. Noen vinningskriminelle er dessverre ikke redde for å gå inn i boliger selv om det er folk til stede. Det er også lurt å oppholde seg i nærheten av den åpne terrassedøren på sommeren, og sørge for at den er låst når du ikke kan ha oppsikt med den, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Her kommer tyven inn i huset

  • Annet vindu 28 %
  • Hoveddør 23 %
  • Veranda-/terrassedør 15 %
  • Annen dør 12 %
  • Kjellervindu 5 %
  • Annet 17 %

Kilde: Forsikringsselskapet If

.

Innbruddstyvens ønskeliste

 

  • Smykker, dyre klokker og sølvtøy
  • Kontanter
  • Nye mobiltelefoner og nettbrett
  • Bærbare datamaskiner
  • Merkeklær
  • Digitale kameraer
  • Kostbare solbriller
  • Pass

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer