Alt du trenger å vite om røykvarslere

Gå til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om røykvarslere

Røykvarsleren redder årlig mange menneskeliv, men det er ikke lett å vite hva du skal velge, hvor mange du trenger og hvor du skal plassere dem.

REDDER LIV: Røykvarsleren er en livsviktig hjelper hvis det skulle oppstå brann.
REDDER LIV: Røykvarsleren er en livsviktig hjelper hvis det skulle oppstå brann.

Norske myndigheter krever ikke annet enn at en bolig må ha minst en røykvarsler som er plassert slik at den høres tydelig på alle soverom når dørene er lukket. Det betyr at en enslig røykvarsler i gangen kan være nok. Men holder det?

For å forhindre at du og dine brenner inne eller forgiftes av giftig røyk, er det viktig at man bruker litt tid på hvor man plasserer røykvarslerne, og ikke minst hvilke man kjøper.

Forbrukerrådet har snakket med ti aktører med høy kompetanse på røykvarslere, og her får du svarene på hvordan du på best mulig måte kan beskytte din familie mot brann.

Velg optiske røykvarslere

Noe av det som er mest forvirrende når man skal kjøpe røykvarslere, er det faktum at det finnes to hovedtyper å velge mellom, nemlig ioniske og optiske røykvarslere.

Her rådes du til å satse på optiske røykvarslere. Alle rom du velger å sikre, bør sikres med en optisk varsler.

Ioniske varslere bør kun brukes som et supplement til optiske varslere, i den forstand at du som en tilleggssikkerhet kan montere ioniske varslere i rom som allerede er sikret av en optisk varsler.

Seriekobling er best

Det siste tiåret har trådløst seriekoblede røykvarslere blitt både vanlige og rimelige. Det som er bra med seriekoblede røykvarslere, er at samtlige varsler når en av dem detekterer fare.

En røykvarsler som oppdager branntilløp i en kjellerbod, vil derfor sende signaler til røykvarsleren på soverommet ditt. Dette øker selvsagt sjansen for at du våkner raskere, og for at du kommer i gang med slukkearbeid og evakuering tidligere.

Samtlige at de ti ekspertene er krystallklare på at du bør satse på seriekoblede røykvarslere. Ingen anbefaler å satse på enkeltstående røykvarslere.

Om du velger å satse på kablet eller trådløs sammenkobling er opp til deg, begge teknologier vil uansett gi deg langt bedre sikkerhet enn separate varslere. 

 Jo flere, jo bedre

Mange lurer også på hvor mange røykvarslere man trenger, og ikke minst hvor man skal plassere dem.

Fordi optiske, seriekoblede varslere har blitt så billige, vil svært mange husstander i dag ha god nok økonomi til å plassere varslere i samtlige av boligens rom. I tillegg er de trådløse variantene enkle å montere, og du kan selv gjøre det hjemme i løpet av en time eller to.

Ideelt sett bør du derfor plassere en røykvarsler i hvert rom. Hvis du ikke ønsker dette så bør du prioritere stue, kjøkken, gang utenfor soverom og samtlige soverom.

En grei huskeregel kan være at en røykvarsler både skal oppdage brann og varsle deg når den har oppdaget brannen. Derfor er det viktig å plassere seriekoblede røykvarslere både i rommene der det er størst risiko for at brann skal oppstå, og i rommene der det er størst sjanse for at varslerne vil vekke deg og din familie.

Som et absolutt minimum bør du plassere en røykvarsler i hver etasje.

Test varsleren jevnlig

Hovedregelen er at det ikke er nødvendig å kassere en røykvarsler som reagerer som den skal når du trykker på testknappen. Når røykvarsleren begynner å bli gammel, er det likevel ekstra viktig at du hyppig gjennomfører funksjonstest.

Hvis du er usikker på om du vil huske å gjennomføre jevnlige og hyppige funksjonstester, anbefaler Forbrukerrådet deg å skifte ut røykvarsleren senest når den er ti år gammel.

Husk at støv på detektorelementene kan øke varslerens reaksjonstid, så du bør årlig støvsuge eller blåse rene alle røykvarslere. Samtidig bør du bytte batteri og gjennomføre funksjonstest.

Hvis varsleren feiler før det har gått fem år, oppsøker du forhandler og krever reklamasjon i henhold til Forbrukerkjøpsloven.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer