Styrer huset med apper

Gå til hovedinnhold

Styrer huset med apper

Ved å bytte ut noen av standardløsningene i boligen fikk familien et lyst og luftig hjem med mye glass og åpne løsninger. Varme, kjøling, luftfuktighet og lys er blant tingene som kan styres fra mobilen.

FULL KONTROLL: En rekke funksjoner i boligen kan styres fra mobilen eller nettbrettet: Lys, alarm, varme, luftfuktighet, lyd og bilde.
FULL KONTROLL: En rekke funksjoner i boligen kan styres fra mobilen eller nettbrettet: Lys, alarm, varme, luftfuktighet, lyd og bilde.

- Tilleggsvalgene i boligen kostet litt ekstra, men til gjengjeld har vi fått et smart hus som er billig i drift, sier Tom Ingebrigtsen.

Da han og familien kjøpte en bolig under oppføring i 2011, gikk de bort fra en del av standardløsningene, og har i tillegg gjort noen ekstra installasjoner. Først og fremst ønsket de mer dagslys og en bedre temperaturregulering enn det var lagt opp til. Dernest var det også viktig å kunne styre så mange av husets funksjoner som mulig på en enkel måte. Nå kan mye styres fra smarttelefonen.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

 

Smart inngang

Tom Ingebrigtsen. Inngangsdøren har elektrisk lås som enten åpnes med kode, brikke eller gjennom Verisure-appen på telefonen. Den samme appen styrer alarmsystemet i boligen, og sørger for at ingen alarmer går av når husets beboere går inn. Fra telefonen kan Ingebrigtsen sjekke om noen av barna har kommet hjem fra skolen. I tillegg er det montert et kamera ved inngangspartiet, som slår seg på når det er bevegelse i området.

- På den måten kan jeg se hvem som ringer på når jeg ikke er hjemme. Det er praktisk dersom man for eksempel venter håndverkere – man slipper å gi dem nøkkel eller kode, hvis man selv ikke er hjemme når de kommer, og kan bare låse opp for dem fra telefonen når man ser at de ringer på, sier Ingebrigtsen.

 

Lysstyring

Når man kommer inn i gangen, skrur lysene seg automatisk på ved hjelp av bevegelsessensorer. Det gjør de i alle rom i hele huset.

- Dette er ting som selvsagt kan overstyres; døren kan også åpnes med nøkkel, noe som for eksempel er praktisk ved strømbrudd, og vi har jo også lysbrytere som alle andre. Men det er praktisk å ha sensorer, og appen i tillegg. Sensorene sørger for eksempel for at vi slipper å mase på barna om at de må huske å slukke lyset etter seg alltid, sier Ingebrigtsen.

Når lysene i tillegg kan styres fra appen, gjør det at han kan sette på lyset til ulike tider når familien er på ferie, slik at huset ikke ser frareist ut.

- Det er praktisk å kunne sette på lyset på femti prosent innimellom når vi ikke er hjemme, slik at det ser bebodd ut, sier Ingebrigtsen.

 

Dagslys

Mye lys var et av ønskene familien hadde når de skulle flytte inn i boligen for fire år siden.

- Derfor valgte vi å bytte ut en av veggene i stua med en glassvegg. Det gir en åpnere følelse og friere flyt av dagslyset, sier Ingebretsen. I tillegg byttet de ut en vanlig lukket trapp med en åpen variant, der trinnene er festet i en midtvange.

- Disse løsningene har «åpnet» huset innvendig. Man vil jo gjerne at lyset skal strømme fritt, mens lyd vil man gjerne begrense. Siden vi åpnet opp på denne måten valgte vi å legge ekstra lyddemping mellom etasjene. Dermed fungerer løsningen utmerket for en familie på fire der man av og til har ulike aktiviteter i ulike deler av huset, sier Ingebrigtsen.

 

Mye varme

I likhet med de fleste nye boliger i dag varmes boligen opp ved hjelp av et balansert ventilasjonsanlegg. En gasspeis i stua sørger for både tilleggsvarme og koselig stemning. I tillegg har familien installert en luftvarmepumpe – men ikke fordi de var redde for å fryse:

- Nei, problemet er snarere at det kan bli veldig varmt. Det er ekstremt lite varmetap gjennom de tykke veggene; standarden i dag er jo slik at vi må bygge veldig tette hus. Vi ville ha en varmepumpe som kunne gi renset, kjølig luft inn i boligen på de varmeste dagene. I tillegg bruker jeg varmepumpen til å regulere luftfuktigheten, sier Ingebrigtsen.

Fra hvor som helst i verden kan han gå inn og sjekke luftfuktigheten og temperaturen i ulike soner i boligen gjennom telefonen og regulere varmepumpen opp eller ned, skru den av eller på.

 

Trygt, rent og ryddig

Smarte løsninger betyr i mange tilfeller også trygge – og renslige – løsninger. Mens de fleste barn på et eller annet tidspunkt på smertefullt vis erfarer hvor varmt vannet i krana blir om man drar hendelen i feil retning, sørger bevegelsessensorene på vannkranene i huset for at ingen barnehender skåldes i dette huset. De sørger også for at vannet ikke står på unødvendig lenge.

Boligen er så å si fri for ledninger. I stua, der mange sliter med å håndtere et utall ledninger fra tv, dvd-spillere, spillkonsoller og lydanlegg, er alle lyd- og bildekabler bygget inn i veggen. Alt av lyd og bilde styres selvsagt også fra apper. Når alt styres fra nettbrett eller telefon gjør det at huset i stor grad er rensket for fjernkontroller. De ligger i en skuff i backup.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer