Nå lønner det seg å kjøpe nybolig

Gå til hovedinnhold

Nå lønner det seg å kjøpe nybolig

Kan du planlegge boligkjøpet ditt kan du gjøre store kupp i nyboligmarkedet. På det sentrale Østlandet er det store differanser å hente.

BILLIG: I dagens marked kan du gjøre kupp i nyboligmarkedet. Her ser du Hovinenga i Oslo. FOTO: Selvaag.

De siste tolv månedene har gjennomsnittlig boligprisvekst i Oslo vært på 15,2 prosent. Prisbonanzaen i bruktmarkedet gjør det ekstremt uforutsigbart, og det er vanskelig for nye boligetablerere å komme seg inn på markedet. Dersom du kan vente på en leilighet, og du har anledning til å planlegge boligfremtiden din kan du gjøre store kupp i nyboligmarkedet.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Se regneeksempel i høyre marg.

Klar glasskule

Beregninger Hus & Bolig har gjort viser at nyboligmarkedet i dag er underpriset i forhold til femtidsutsiktene i bruktmarkedet. Administrerende direktør Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er enig i at markedet er inne i en ny fase. Aldri tidligere har man sett at man kan gjøre kupp ved å kjøpe nye boliger.

- Selv om utbyggere tar høyde for prisstigning når de priser boligene ser vi at de ikke tar høyde for en slik økning vi ser nå. I dag vil du helt klart gjøre et godt kjøp dersom du ser på en ny bolig med en viss tidshorisont, sier han.

I følge Bjørnstad er det ingen tegn i horisonten som tilsier at markedet kommer til å kjøles betraktelig ned eller i verste fall krakke.

- Jeg har uttalt tidligere at jeg ser bobletendenser i boligmarkedet. Det er ikke det samme som å hevde at det kommer en boble. Det vil uansett være umulig å forutse hvordan den skulle sprekke, når den skulle sprekke eller om den skulle sprekke. Kanskje ville det også bare forløpe seg som en ballong som slipper luften sakte ut, sier Bjørnstad.

Befolkningsvekst, lavt utbud og lave renter gjør sitt for å holde prisnivået oppe. Dessuten ser det ut til at rentene kommer til å holde seg i flere år fremover.

- Derfor kan man med ganske stor sikkerhet se for seg at bolig fortsatt er en trygg investering. Det er vanskelig å se for seg noe annet. Med dagens prisstigning og dersom den vedvarer seiler nyboligmarkedet opp som ganske attraktivt dersom man har anledning til å planlegge boligfremtiden sin, sier Bjørnstad.

Flere momenter

Det er ikke bare nyetablerere som vil kunne nyte godt av den lave prisen på nye boliger kontra brukt. Aller mest er det faktisk de som også skal selge en bolig som har mest å tjene.

- Tenk hvis du kjøper en ny bolig i dag og betaler boligen i 2018 og skal selge din gamle. Da har du kjøpt en bolig til 2016-pris samtidig som du har kunnet tjene på boligprisveksten på din gamle bolig, ettersom du ikke selger den før i 2018. Sannsynligvis har du i mellomtiden tjent gode penger på den verdiøkningen, og prisen du skal kjøpe for har stått stille, sier Bjørnstad.

I tillegg til at du både sparer og tjener penger, slipper du også å betalt dokumentavgift når du kjøper en ny bolig.

- Prisveksten på en gammel bolig tar aldri høyde for at du i tillegg er nødt til å betale dokumentavgift. I realiteten kommer boligen til å være 2,5 prosent dyrere enn prisstigningen viser. Dette er ikke uten betydning når man skal gjøre en vurdering, sier Bjørnstad.

Fortsatt er det slik at du slipper budrunder og priskrig i nyboligmarkedet. Enkelte utbyggere har begynt å lefle med auksjonsrunder dersom det er mange interessenter for enkelte boliger i prosjektene.

- Selvaag og de fleste andre utbyggere opererer med at 60 prosent av boligene skal være solgt før vi starter å bygge. Deretter skal prisingen på de resterende boligene være slik at vi satser på at alle er solgt innen byggeslutt, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig.

Men ønsker du å kjøpe deg en ny bolig har du i følge bransjen ikke nødvendigvis god tid. Markedet er i ferd med å tømmes for nye boliger.

- Vi har ikke mye igjen i våre prosjekter. Det er stor rift om de gode objektene. Vi har til og med sett at enkelte utyggere har hatt så press på enkelte objekter at man har holdt auksjonsrunder, sier Gregersen.  

Mer fra Huseierne

Se alle artikler