Husk å sjekke eiendomsskatten

Gå til hovedinnhold

Husk å sjekke eiendomsskatten

Er du på boligjakt i Oslo? Da bør du huske å sjekke om drømmeboligen har eiendomsskatt, og hvor mye.

PÅ BOLIGJAKT? Blant boliger i det øvre prissjiktet i Oslo vil eiendomsskatten utgjøre en betydelig årlig utgift. Men det varierer hvor mye informasjon du som kjøper får om dette. (Skjermdump fra Finn.no.)

Selv om disse opplysningene skal komme frem i prospektet, er det slett ikke sikkert at megleren har fått det med seg. En liten undersøkelse av prospekter på boliger i det høyere prissjiktet i Oslo (hvor eiendomsskatten slår inn, og utgjør betydelige årlige beløp), viser at praksisen fra meglerne er høyst varierende.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Fra alt til ingenting

Noen opplyser, som de skal, konkret om det årlige eiendomsskattebeløpet. Andre omtaler i runde ordelag at det er eiendomsskatt i Oslo, henviser til kommunens nettsider og lar en utregning være opp til kjøper. Atter andre synes å ha glemt fullstendig at det ble innført eiendomsskatt i kommunen i år. Å unnlate å opplyse om eiendomsskatten er imidlertid ikke i tråd med retningslinjene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), og det strider trolig også mot bransjenormen for markedsføring av boliger, der det fremgår at «Alle kjente kostnader og økonomiske forpliktelser ved kjøpet skal fremgå.»

 

Har ligget lenge

Det er ulike grunner til at eiendomsskatten ikke alltid kommer tydelig frem. En grunn kan være at enkelte prospekter som ligger ute ble laget før eiendomsskatten ble innført.

- Noen av de dyreste boligene på markedet har ligget ute siden før eiendomsskattespørsmålet i Oslo var avklart. Jeg har selv et prospekt jeg skal oppdatere i dag, - der har boligen ligget ute for salg lenge, og da den opprinnelig ble lagt ut, var det ikke eiendomsskatt i Oslo. Men dersom noen interesserte kjøpere hadde meldt seg i dag, ville de fått disse opplysningene. Regelen er at alle opplysninger skal frem, og det gjelder også eiendomsskatten, sier partner og seniormegler Nils O. M. Norvik i Norvik & Partners.

Kollega Terje Tinholt supplerer med at meglerne venter på et system fra skatteetaten som skal regne ut eiendomsskatten automatisk.

 

Systematisk jobbing

Krogsveen opplyser at de allerede har jobbet systematisk med å få inn opplysninger om eiendomsskatt i sine prospekter. I de prospektene Hus & Bolig har undersøkt fra Krogsveen, har også eiendomsskatten kommet frem i klartekst.

- Vi har jobbet helt bevisst med dette. Eiendomsskatten skal frem, og vi har lagt det inn i malen vår sammen med andre viktige opplysninger, sier pressekontakt Karsten Onsrud i Krogsveen. Han understreker også at salgsoppgaven er ferskvare, og at dersom ting blir liggende lenge ute til salgs bør man passe på å få revidert dokumentet når endringer oppstår.  

 

Kommer i annonsen?

Det tilhører imidlertid sjeldenhetene at opplysninger om eiendomsskatten kommer frem i selve nettannonsene. Men strengt tatt bør eiendomsskatten også komme frem der, mener blant annet forbrukerrådgiver Carsten Phil i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Viktige opplysninger skal frem i allerede i Finn.no-annonsene, så i utgangspunktet bør nok kanskje eiendomsskatten opplyses om allerede der. Hadde det vært opp til meg, så skulle det stått der, sier Phil. Forbundet har imidlertid ikke gått ut med dette som en offisiell anbefaling.

Det har heller ikke Forbrukerombudet, som opplyser om at det ikke har tatt konkret stilling til spørsmålet – ennå.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer