Hva skal hvor i kjøleskapet?

Gå til hovedinnhold

Hva skal hvor i kjøleskapet?

Har det egentlig noe å si om grønnsakene legges øverst eller smøret i bunn?

Kjøleskapet er såpass jevnt i temperatur at det handler mest om vaner, tror Marit Røttingsnes Westlie. Hun skriver den populære matbloggen «Fru Timian» og har skrevet en rekke kokebøker.

Hun er likevel ganske «tradisjonell» når hun plasserer matvarene i kjøleskapet: poteter, gulrøtter, kålrot og andre rotgrønnsaker legges i nederste del av kjøleskapet, andre grønnsaker og salat litt høyere opp, oster og kjøttpålegg i midten, og glass med ting som chutney, salsa, rødbeter og sylteagurk på toppen.

- Tomater har jeg nesten aldri i kjøleskapet. Unntaket er hvis jeg har kjøpt veldig mye, og skal ha de en god stund. Hvitløk, gul løk og sjalottløk har jeg også i en skål på benken. Det holder seg nok bedre i et mørkt og kaldt kjøleskap, men vi er storforbrukere av løk, så vi liker å ha det fremme, sier Røttingsnes Westlie.

Ellers får alle andre grønnsaker plass i kjøleskapet hjemme hos familien. Også frukt og bær synes bloggeren er best når det kommer ra kjøleskapet.PÅ BOKS: Matbloggeren er flink til å legge matvarer over i plastbokser når pakningen er åpnet. Foto: PrivatPÅ BOKS: Matbloggeren er flink til å legge matvarer over i plastbokser når pakningen er åpnet. Foto: Privat

- Det er kanskje ikke helt greit å si, men jeg liker frukt og bær når de er litt kalde. Epler og pærer pleier vi å vaske og sette i skåler i kjøleskapet. Men det er unntak her også: druer og klementiner setter jeg frem på benken, rett og slett fordi det spises så fort, sier hun.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Eksotisk på benken

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at alle rotgrønnsaker bør oppbevares kjølig, slik som Røttingsnes Westlie gjør det.

- Rotgrønnsaker har lett for å miste mye fuktighet og bli slappe. Den ideelle måten å oppbevare dem er mørkt og kjølig i plast som ikke er for tett – da kan de holde gjennom hele vinteren. Brokkoli og blomkål er grønnsaker som ikke holder seg så godt, og som ofte er pakket i tett plast, sier hun.

De mer «eksotiske» grønnsakene har ikke like godt av å oppbevares kjølig. Det samme gjelder det meste av frukt.

- Agurk og tomat bør for eksempel oppbevares på benken, og ikke i kjøleskapet. Sødmen og smaken vil komme mye bedre frem. Bananer er også noe som definitivt ikke bør oppbevares i kjøleskap, sier Byermoen.

Men å slenge alle grønnsakene og all frukten i et delikat fat på kjøkkenbenken er ikke nødvendigvis en god ide. Det finnes nemlig noen som helst bør holde seg unna hverandre.

- Tomater og epler slipper ut en gass som gjør at andre grønnsaker og frukter i nærheten vil modnes raskere. Det kan derfor være greit å oppbevare disse for seg selv.

- Hvis du er veldig glad i den litt kalde og friske smaken, kan du eventuelt legge frukten eller grønnsakene inn i kjøleskapet en liten stund før de skal spises, råder Byermoen.

Avhenger av kjøleskapet

Leif Eliassen Neksum, training manager hos Electrolux Norge, sier at det kan ha stor betydning hvor i kjøleskapet ulike matvarer plasseres, men at det avhenger litt av hvordan type kjøleskap du har.Leif Eliassen Neksum i Electrolux Leif Eliassen Neksum i Electrolux

I et statisk kjøleskap med vifte kan bakveggen ha fire minusgrader for å holde rundt 4 grader i skapet. Disse skapene kan ha en differanse på opptil 5-7 grader fordi kald luft faller og presser varm luft opp. Du kan se at du har et statisk kjøleskap ved at det danner seg is ved bakveggen, og at det kommer vanndråper når du gjør en avtining.

- Her er det derfor viktig at lett bedervelig mat som pålegg, kjøtt og fisk legges så langt ned i skapet som mulig. Som regel er skapene utstyrt med grønnsaksskuffer hvor frukt og grønnsaker legges. Det er viktig at det er nordiske frukt og grønnsaker som oppbevares i kjølige omgivelser. De som dyrkes i varmere strøk og som inneholder store mengder vann er ikke egnet til å stå i kalde omgivelser over lang tid, sier Eliassen Neksum.

Electrolux produserer også såkalte «multiflow-skap» hvor kald luft blåses ut på hver enkelt hylle. I slike skap er det kun fire grader i bakveggen, og en differanse på én grad i hele skapet.

- Her står du mer fritt med tanke på hvor du plasserer maten. Her kan pålegg og meieriprodukter plasseres der det passer deg siden temperaturen er lik i hele skapet. Frukt og grønnsaker plasseres i grønnsaksskuffer.

Du kan også få kjøpt kjøleskap med en sone hvor det er null grader. Her vil kjøtt, fisk og pålegg kunne få en lengre holdbarhet.

Solkrem og ferskgjær i døra

«Fru Timian» er opptatt av gode råvarer og har egne høner som lager egg til familien. Selv om den drevne bakeren vet at romtempererte egg gir det beste bakeresultatet, innrømmer hun at hun ofte glemmer å ta ut eggene av kjøleskapet en stund før hun starter.FRISKT: Mange liker frukten best når den har ligget litt kaldt. Foto: PrivatFRISKT: Mange liker frukten best når den har ligget litt kaldt. Foto: Privat

- Jeg husker det sjelden. Jeg er flink til å datomerke eggene og velge de eldste først da, sier hun.

Fisk og kjøtt kjøpes som regel samme dag som det skal spises, eller hentes opp fra fryseren. Pålegg og oster plasseres hun i plastbokser når forpakningen er åpnet.

- Det er viktig å huske på hva du har og hva som er holdbart. Bruk heller det du har, og sjekk kjøleskapet før du handler. Rømme er en typisk ting vi enten har fire eller ingen av, fordi vi glemmer å sjekke, sier hun.

I kjøleskapsdøra har bloggeren naturlig nok melk, juice og yoghurt. Men også gjæren og solkremen får plass her.

- På vinteren oppbevarer jeg solkremen i kjøleskapsdøra, og på sommeren får kuldekremen plass der.

 

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer