Digital hverdag

Gå til hovedinnhold

Digital hverdag

Musikk, bøker, video og bilder er ikke lenger et fysisk produkt. Hvordan skal vi håndtere det, og ta vare på verdifulle ting i en digital verden?

RETT HJEM: Netflix er en billig og grei måte å se film på. Denne typen tjeneste er dagens og morgendagens videobutikk.

Den digitale verden kommer stadig nærmere. Først tok CD-en kvelden og musikken ble filer du lastet ned eller filer som du strømmer (streamer).

Det siste betyr i praksis at du abonnerer på en tjeneste og hører musikken, men du kjøper den ikke og du laster den ikke ned.

STØRST: Spotify er verdens største strømmetjeneste for musikk. Opprinnelig svensk, men nå internasjonal. Har det aller meste.

Filmverdenen fulgte etter, og selv om dette ikke er like omfattende som i musikkbransjen kommer den fort etter. Systemet blir mer eller mindre helt likt det vi ser innfor musikk.

Bokbransjen blir også stadig mer digital. Når det gjelder norske titler ligger vi fremdeles noe bak, men det bedrer seg sakte. For deg som leser engelske bøker er utvalget og enkelheten i bruk fantastisk.

Bilder og egenproduserte videoer har vært digitale lenge. Her er egentlig problemet knyttet til hvordan vi tar vare på tingene og hvordan vi får vist det frem til andre. Det er tross alt en viktig funksjon med det å ta bilder.

Tradisjonell TV-titting er også i ferd med å bevege seg over i en strømmeverden. Stadig flere ønsker selv å bestemme når de skal se TV. De ønsker å gjøre dette når det passer dem og de vil kort sagt se det de vil når de vil.

Dette blir uten tvil en utfordring for selskapene, men både NRK og TV2 har i dag løsninger på lufta som gir en idé om hvordan dette kommer til å bli. 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Det digitale navet

La oss like godt starte på begynnelsen.

Digitale eiendeler står og faller på sikkerhetskopier først og sikkerhetskopier deretter. Det står og å faller på lagringsplass og lagringsvalg. Dette skal vi komme tilbake til.

Først skal vi nevne at nettverket nok en gang ligger i bunnen. Om du har valgt trådløst eller kablet spiller egentlig ingen rolle, men det må være tilstede. Deretter kommer selve dataoppsettet, og her er det nesten like mange alternativer som det er brukere.

Kanskje ikke fullt så mange, men vi skal se litt på mulighetene. I de kommende eksemplene tar vi utgangspunkt i en familie, altså mer enn én bruker. Løsningen vil også fungere fint om du er alene.

Hva dreier det seg om?

Hvis du ikke har en løsning fra før og skal sette opp noe nytt, kan det være lurt å planlegge litt strukturert før du begynner å handle inn utstyr.

Det viktigste du planlegger er omfanget du tar sikte på. Skal du bare ta vare på noen bilder, eller skal dette bli eller være et oppsett som tar høyde for musikk, video, bøker og bilder? Kort sagt alt digitalt.

Bare så det er sagt: Hvis du først lager en omfattende løsning kan du like godt ta med sentral plassering av dokumenter, brev etc. som skrives og produseres i hjemmet.

Datamaskinen

Datamaskinen er gjerne selve sentralen i hjemmet. Vi bruker stadig flere bærbare maskiner, men hvis lagringsløsningene dine er knyttet opp mot en bærbar som styringssystem, så blir dataene utilgjengelige for alle andre når denne tas med ut av huset.

Det enkleste er sannsynligvis å skaffe seg en stasjonær maskin og knyttet lagringsløsningene til denne. Du kan godt bruke en eldre maskin til dette, men unngå museumsgjenstander.

Deretter stapper du den med disker og så kan denne bare stå i et kott eller et annet sted.

Hele poenget er at den er tilgjengelig på nettet. Disker er nå så billige (du får 3 terabyte for litt over tusenlappen) at det ikke skal mye til å lage seg lagringsplass så det holder en stund.

NAS

Network Attached Storage (NAS) høres mye skumlere ut enn hva det egentlig er. Dette er en enhet som du plasserer harddisker inni og deretter kobler på nettet. Etter det klarer den seg stort sett selv.

Setter du inn mer enn én disk samt at du setter den opp riktig, vil den fungere slik at den ene disken kan gå i stykker uten at du taper data i form av bilder etc. Dette er kanskje den løsningen som vil fungere best for de aller fleste. 

Selve boksen trenger ikke koste så mye og med to til tre disker inni holder du deg under 5 000 kroner. Dette kan vise seg å være en god investering.

 

BÅDE OG: En NAS er kanskje den mest elegante løsningen og også den sikreste.

 

Når vi nevner et riktig oppsett finnes det mange alternativer i en NAS med flere disker. Vi vil anbefale at når oppsettet for NASen gås gjennom, så velger man noe som heter RAID 5.

Det finnes flere alternative RAID-oppsett, men velger du RAID 5 vil det fungere slik at en disk kan ryke uten at dataene går tapt. Du må ha minst tre disker for å kjøre RAID 5.

Hvis du har kjøpt tre disker med 2 terabyte hver vil de fleste forvente seg at man da har 6 terabyte tilgjengelig. For at dette skal fungere slik at du ikke taper data ved diskkrasj, vil det du har tilgjengelig være noe lavere.

Hvis du ikke vil kjøpe så mange disker kan du klare deg med to. Da velger du RAID 1. Da vil den ene disken være en blåkopi av den andre. Det betyr i praksis at hvis du setter inn to disker på 2 terabyte vil den totale lagringskapasiteten du har tilgjengelig være to terabyte og ikke fire i og med at den ene bare er en kopi av den andre.

En av de store fordelene er at den bare er tilkoblet strøm og nett. Den vil være tilgjengelig for alle brukerne i nettet ditt og du kan selv bestemme hva de skal få lov til å gjøre med den og dataene som finnes der. 

Med et slikt oppsett trenger du strengt tatt ingen separat sikkerhetskopiløsning. Har du flere disker i NAS-en og oppsettet er riktig vil dataene være sikre. Så sant ikke alle diskene ryker samtidig, men sannsynligheten for dette er ikke spesielt stor.

Er du typen som trives best med både belte og bukseseler kan du alltid ta sikkerhetskopi av dataene på NAS-en til en annen ekstern disk.

Hva nå da?

Hvis du nå har alle dataene dine tilgjengelig over alt, kommer neste utfordring. Du vil gjerne ha lyden sendt til stereoanlegget samt video og bilder til TV-en. Hvordan ordnes dette på enklest måte?

Det er ikke spesielt vanskelig, men valgmulighetene er mange.  Hvis du bruker Mac eller iTunes på Windows PC-en din, er det aller enkleste å kjøpe en Apple TV. iTunes er for øvrig Apples program for avspilling og organisering av media og er gratis.

Apple TV er en liten boks på størrelse med to sigarettpakker. Den kobles til TVen og lydanlegget eller bare en av delene litt avhengig av hva du har og hva du vil. Deretter kobles den mot nettverket ditt og dermed er du i gang.

Fordelen med en Apple TV er at så lenge du har alle dataene din i iTunes så har du tilgang til alt rett på TV-en. I tillegg kan du gjøre mye annet.

Et lite eksempel er å kjøpe og leie film. Du har tilgang til filtjenesten Netflix pluss en masse annet. Den kanskje største fordelen er at den ikke koster mer enn 799 kroner.

En annen funksjon hvis du har Mac, iPhone, iPod eller iPad er at du kan sende skjermbildet ditt rett til TV-en. Du kan også strømme musikk, film og bilder som du måtte ha på disse enhetene trådløst til Apple TV. Ganske praktisk.

Bruker du ikke iTunes blir verden litt mer komplisert. Det finnes en haug med bokser som gjør litt av det Apple TV kan gjøre, men antallet løsninger en enormt og det kan være litt vanskelig å orientere seg.

Apple TV er nok den enkleste løsningen på markedet i dag og vi vil anbefale dette hvis du ikke allerede har et system i huset. Skal du starte fra bunnen av er dette definitivt en av de enkleste måtene å gjøre de på.

En annen ting som taler til fordel for en iTunes-basert løsning er at veldig mange NAS-er lever med det som kalles en iTunes-server. Dette gjør arbeidet med oppsett langt enklere.

Strømming

Strømming av musikk og film er i ferd med å bli standard. Når det gjelder musikk gjøres dette enklest ved å abonnere på en av to tjenester. De dominerende tjenestene er Wimp og Spotify.

 

HJEMMELAGET: Wimp er en norsk strømmetjeneste for musikk. Det er billig og du har det meste av musikk tilgjengelig. Wimp har også mye norsk musikk.

 

Dette koster deg under hundrelappen i måneden og gir deg ubegrenset tilgang til musikk døgnet rundt.

Det spiller ingen rolle om du vil spille fra datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett, disse tjenestene er tilgjengelig på alle plattformer. I litt varierende grad vil du også finne dem på smarte TV-er. Dette kan variere litt.

Uansett vil du ha tilgang på alt det nyeste av musikk og en ganske enorm mengde av gamle klassikere og også en god del som ikke er så kjente.

Wimp er en norsk tjeneste så hvis det er norsk musikk du er mest opptatt av, bør du sjekke utvalget på denne tjenesten.

Når de gjelder strømming av film finnes det også en rekke tjenester. Er du knyttet til en kabel-TV-leverandør har de fleste av dem egne film-tjenester der du kan leie film direkte til TVen din. Det finnes imidlertid også en del andre tjenester.

I Norge er kanskje Netflix den mest kjente, men også tjenester som HBO kommer fort. Disse abonnerer du på på samme måte som Wimp eller Spotify. For rundt 80 kroner i måneden har du full tilgang til Netflix og en samling av en mengede filmer. Du kan se så mye du vil for de 80 kronene.

Noe av kritikken mot disse tjenestene er at utvalget ikke er det beste. Hvis du ikke er filmgal vil det nok holde ganske bra, og utvalget blir stadig bedre.

En annen ting er at disse tjenestene også har TV-serier. Da slipper du opplegg der du må vente en uke før neste episode kommer. Her ligger gjerne hele sesonger ferdig og du kan se en episode akkurat når det passer deg. Ganske praktisk det og.

Bilder

Her kommer vil til det punktet som etter vår mening er mest kritisk. Musikk og filmer kan leies om igjen. Bøker kan kjøpes på nytt.

Bilder som du har tatt er derimot noe som aldri kommer tilbake i en digital verden.

Har du først mistet dem er de borte for alltid.

Dette er en av grunnen til at en NAS er et fornuftig oppsett. Her kan du lagre alle bildene dine og har du satt den opp riktig med flere disker er bildene dine så sikre som du kan får dem. 

Likevel vil vi anbefale at du med jevne mellomrom tar en sikkerhetskopi av bildene dine, og tar du mye bilder kan det være en idé å oppbevare denne på et annet sted enn i huset.

Hvis det først brenner ryker gjerne sikkerhetskopien sammen med resten av inventaret. Har du en bankboks er dette stedet å oppbevare sikkerhetskopien. Det finnes også store tjenester i skyen der du kan oppbevare data, som bilder faktisk er.

Bare pass på at du velger en stor tjeneste fra en kjent leverandør. Dette kan være Microsoft, Apple, Google eller andre.

Det er viktig at det er en stor anerkjent tjeneste. Da er dataene dine sikre.

Det finnes blant annet en del norske tjenester, men det du skal huske på en at jo mindre en leverandør av slike tjenester er, jo mer utsatt er de. Vi tenker da på konkurs og liknende.

Bruk en stor anerkjent tjeneste så er du og dataene din så trygge som du kan forvente.

Planlegg

Dette var en veldig kjapp gjennomgang av et tema som er enormt. Det finnes så mange løsninger og muligheter at det å finne frem i jungelen kan være en prøvelse selv for eksperter.

Det beste måten å gjøre dette på er å planlegge. Sett opp en liste over hva du har. Datamaskiner, TV og lydanlegg. Ikke glem nettet.

Sett så opp en liste over kva du vil ha gjort; hva du vil ha tilgang til og hvordan du kunne tenke deg at det skulle fungere.

Ikke vær redd om du ikke har svaret på alt dette. Er det en boks i huset du ikke vet hva er, ta en bilde av den og ta det med deg i butikken sammen med alt det andre du har notert deg.

Gå i en butikk som vet hva de driver med. De største butikkene i de store elektronikkjedene har stort sett rimelig god kompetanse. Det kan jo også hende du kjenner noen som kan dette.

Uansett er det viktig at du går gjennom de tingene som er satt opp her, da er det mye enklere å gi deg hjelp.

husogbolig@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler