Bad og soverom i ett

Gå til hovedinnhold

Bad og soverom i ett

Toalett på soverommet, eller seng på badet? Kan det fungere, eller vil det by på praktiske umuligheter?

Alle foto: D10 / Varme & Bad.

Kunstner Hildegunn Roll Sverdrup ville ha en ny vri på kombinasjonen bad og soverom. Hun hadde en idé og fikk realisert den hjemme hos seg selv.

– For å spare plass i boligen tegnet jeg inn bad og soverom i ett og samme rom. Det vi har fått er et meget åpent og luftig rom som kombinerer bad og soveromsområde, forteller Roll Sverdrup.

Tidligere hadde ikke badet vindu og føltes som et isolert rom i huset. Slik er det ikke lenger da baderommet deler vinduer med soverommet. 

– Samtidig som vi har fått et større soverom har vi fått et større bad ved å gjøre denne kombinasjonen. Vegger og dører tar opp mye plass i et hus og ved å slå sammen rom får vi følelsen av å bo i noe som er større enn hva det normalt ville gittt, sier Roll Sverdrup.

Bygges som bad

Rørleggermester Steinar Aamodt i Aamodt VVS i Søgne var prosjektansvarlig gjennom hele prosessen. Ifølge ham var det hele egentlig ganske uproblematisk.

– Du må rett og slett tenke at du bygger et stort bad. Rommet må ha alle kvalitetene et bad ville hatt. Den eneste forskjellen er at du skjermer en del av baderommet for å innrede det som soverom. Vi fikk muligheten til å være totalleverandør på prosjektet og det gjorde planleggingsbiten mye enklere for meg som prosjektleder, sier Aamodt.

Gjennom byggingen måtte man rett og slett meisle om hele det gamle murgulvet og legge komplett nytt vann- og avløpssystem.

– Det måtte legges membran i hele gulvet da hele rommet må betraktes som våtsone. Sluk måtte flyttes og vi måtte ta hensyn til hvor vi ønsker at vannet skal renne. Videre satt vi opp en skillevegg mellom badekar og resten av rommet slik at det skulle være noe fysisk som separere bad og soverom. I tillegg til sluket under badekaret monterte vi slukrenne langs veggen inntil dusjen. Alle slukene har lokalt fall, så det er ikke slik at hele rommet heller nedover mot slukene. Kravene sier at vi skal ha en forskjell på 2,5 centimeter fra høyeste punkt og ned til sluket, sier han.

For at rommet ikke skal oppleves som rått og fuktig var det viktig å montere en kraftig vifte for effektivt å kunne skifte ut luften i rommet.

Helt uproblematisk

Man tenker fort at det kan være en del praktiske utfordringer i forhold til å gjøre en slik romkombinasjon. Kolbjørn Mohn-Jensen i Mycoteam ser ingen byggetekniske eller formelle problemer med å bygge på denne måten.

– Så lenge man tar de rette hensyn og bygger alt som en våtromsone burde ikke dette by på noen som helst byggetekniske utfordringer eller problemer. Det er mer de praktiske problemene jeg stusser over, sier Mohn-Jensen.

– Selv ville jeg ønske å ha det ganske kaldt på soverommet og temmelig varmt på baderommet. Selv om du har godt avtrekk har jeg vanskelig for å tro at dette lar seg gjennomføre særlig godt i praksis ettersom det vil henge mye fukt igjen i luften til enhver tid. Dette vil allikevel ikke forringe det faktum at dette er en løsning som lar seg gjennomføre uten fare for fukt og slike ting.

Eieren av huset er strålende fornøyd med rommet slik det har fungert hittil.

– Vennene våre lurte på om det ikke ville bli problematisk med temperaturforskjellene når badet skal være lunt eller varmt, mens soverommet helst skal være kaldt. Vi har overhodet ikke følt på dette. Vi har varmekabler i hele gulvet til å holde god gulvvarme og dersom avtrekket ikke trekker nok luft ut av rommet setter vi bare opp vinduet, sier Roll Sverdrup.

Et unikt rom

Hildegunn Roll Sverdrup legger ikke skjul på at man blir vant til å føre en livsstil i en temperaturmessig middelvei, for at det skal bli behagelig både på bad og soverom. Samtidig er hun fornøyd med å ha en løsning som gir en «wow-effekt» og som føles unik.

– Jeg har hørt at kronprinsen og Mette-Marit har en slik løsning, men det kan jeg ikke bekrefte. Selv er jeg over middels interessert i interiør og jeg har sett tilsvarende løsninger andre steder, men det er ingen tvil om at det er ganske sjelden og det synes jeg er gøy. Jeg har hatt stor glede av å tråle internett for å finne interiør som passer til mitt bad.

Via Danmark fikk hun levert et gammelt vindu hun har plassert over sengen. Vinduer veier over 100 kilo og glasset er byttet ut med speilglass. Veggen bak badekaret er også bestilt på nett og kanten inntil badekaret ordnet de som bygget badet.

– Det er slike ting som setter en ekstra spiss på det. Jeg bygger drømmebadet mitt og er villig til å gi ekstra av tid og penger på å få det til å bli slik jeg vil ha det. Man blir ikke overasket over kostnaden. Jo større badet er jo dyrere er det, og dette er i praksis et veldig stort bad. Det er nok ikke for alle og enhver å lage dette, men jeg er utrolig glad for å ha fått oppfylt noe jeg selv syntes var flott, sier Hildegunn Roll Sverderup.

Hildegunn Roll Sverderup er kjempefornøyd med sitt nye kombirom.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer